Aktivitet‎ > ‎

Hva er hang- og paragliding?

Hva er paragliding?

Tenk deg at du parkerer bilen din på en vakker utsiktsplass en gnistrende klar vårdag. Du åpner bagasjerommet og tar ut en sekk på ca. 15 kg som utrolig nok inneheld ei flygemaskin. Du går noen meter bortover til vennene dine som forbereder seg til en flytur. Etter noen minutters forberedelser og inspeksjon av utstyret tar du på deg hjelm og seletøy og så er også du klar til avgang. Du ser deg rundt, sjekker igjen at alt ser ok ut og lar vinden fylle skjermen. I lett joggetempo lar du deg bli løftet til vers og glir ut i luften. Dette er paragliding!

Hva går det egentlig ut på?

Paraglideren har sitt opphav i firkantfallskjermer og kom til verden rundt 1986. Siden den tida har det skjedd ei rivende utvikling, og med en moderne paraglider kan du i dag med gode forhold lett fly i timevis og over lange distanser. Paraglideren gir deg same friheten som en hangglider, men den er lettere og mer portabel, og han er litt lettere å lære å fly.

Fra NRKs Liga:

Paragliding

Hva er hanggliding?
 
Hanggliding er kort sagt en av verdens eldste drømmer som går i oppfyllelse. drømmen om å kunne sveve sammen med fuglene har alltid vært en av menneskets eldste drømmer. med dagens generasjon av hangglidere er det mulig å kunne sveve i timevis, nå store høyder og fly lange distanser, eller å fly fra fjell til fjell. 

Hang glidere er bygd opp av en ramme med aluminiumsrør som er omgitt av en seilduk. En hang glider flyr på samme prinsipp som et seilfly, der vingene er formet på en slik måte at vingen er buet på oversiden, og helt flat på undersiden. En hanggliders yteevne er lavere en et seilfly, men har betydelig bedre yteevne enn en paraglider.

Hanggliding er en sport som kom til Norge på starten av 70' tallet. Hanggliding kunne da være en svært risikabel sport. I dag må en igjennom et hanggliding kurs for å kunne starte med hanggliding. Disse kursene fokuserer mye på sikkerhet, og man lærer hanggliding steg for steg. Gjennom disse kursene og utviklingen av utstyret som blir brukt i dag, er hanggliding er blitt en sport med svært få ulykker. Sikkerheten av sporten har utviklet seg med stor hastighet de siste ti årene, og det blir blant annet flydd med nødskjerm hvis et uhell skulle oppstå. Det er heldigvis svært sjelden at det er nødvendig å bruke nødskjerm.


Comments